Witamina P - najważniejsze informacje
Witamina P stanowi określoną ilość związków należących do grupy flawonoidów. Jest niezbędna dla lepszego przyswajania Witaminy C. Odkrycia tego związku dokonali węgierscy badacze w 1936 roku.
Zaliczono ją do witamin, gdyż początkowo uważano ją za taki właśnie składnik, dopiero po latach okazało się, że jest ona zbiorem flawonoidów. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie.
Funkcje witaminy P
- Poprawia przyswajalność witaminy C,
- Zmniejsza ryzyko pojawienia się wybroczyn na skórze,
- Zmniejsza ryzyko krwawień z dziąseł,
- Zmniejsza ryzyko wylewów,
- Poprawia odporność organizmu,
- Chroni przed infekcjami,
- Ma działanie antyoksydacyjne,
- Ma działanie przeciwobrzękowe,
- Zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych,
- Odpowiada za stan tkanki łącznej,
- Obniża ciśnienie krwi,
- Poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych,
- Ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie w przewodach żółciowych i naczyniach krwionośnych,
- Wspomaga leczenie miażdżycy,
- Działa przeciwgrzybiczno,
- Działa antyalergicznie,
- Działa przeciwstrząsowo,
- Działa przeciwnowotworowo.
Niedobór witaminy P
Zbyt niski poziom tej witaminy, czy też grupy składników objawia się u pacjentów znaczącym wzrostem kruchości naczyń krwionośnych. A co za tym idzie mogą pojawić się takie objawy jak:
- Osłabienie,
- Występowanie krwawych wybroczyn,
- Przekrwienie i krwawienia dziąseł,
- Utrudnione gojenie się ran,
- Zaburzenia wchłania witaminy C,
- Spadek odporności organizmu,
- Wzrost ryzyka wystąpienia groźnych dla zdrowia i życia chorób układu krwionośnego.
Zapotrzebowanie organizmu
Na grupę związków zwanych bioflawonoidami nie ustalono określonego dziennego zapotrzebowania. Przyjęto natomiast, że niezależnie od wieku i płci dzienne spożycie powinno wynosić około 20 mg.
Przedawkowanie
Ze względu na fakt iż bioflawonoidy są rozpuszczalne w wodzie człowiekowi nie grozi ich przedawkowanie. Nadmiar tych składników jest usuwany z organizmu razem z moczem.
Źródła w pożywieniu
Witamina P występuje w następujących składnikach pokarmowych:
- Cytryny,
- Grejpfruty,
- Pomarańcze,
- Morele,
- Jeżyny,
- Wiśnie,
- Owoce głogu,
- Berberys,
- Aronia,
- Dziurawiec,
- Czarny bez,
- Czerwone wino,
- Czarna porzeczka,
- Szczaw,
- Papryka,
- Kapary,
- Gryka,
- Mięta,
- Fiołek trójbarwny.
Ciekawostki
Spożywanie większych dawek witaminy P poleca się kobietom w okresie menopauzy uskarżającym się na uderzenia gorąca.
Zwiększone spożywanie tych składników zaleca się również osobom, które cierpią na łatwe powstawanie siniaków nawet w wyniku niewielkich urazów oraz na krwawienia dziąseł.
Wspólnie z witaminą C zapobiega przeziębieniom, grypie i infekcjom.
Podtrzymuje poziom adrenaliny, która nas mobilizuje i stymuluje.