Witaminy.sos.pl

Witamina P - najważniejsze informacje

Witamina P stanowi określoną ilość związków należących do grupy flawonoidów. Jest niezbędna dla lepszego przyswajania Witaminy C. Odkrycia tego związku dokonali węgierscy badacze w 1936 roku.

Zaliczono ją do witamin, gdyż początkowo uważano ją za taki właśnie składnik, dopiero po latach okazało się, że jest ona zbiorem flawonoidów. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie.

Funkcje witaminy P

  • Poprawia przyswajalność witaminy C,
  • Zmniejsza ryzyko pojawienia się wybroczyn na skórze,
  • Zmniejsza ryzyko krwawień z dziąseł,
  • Zmniejsza ryzyko wylewów,
  • Poprawia odporność organizmu,
  • Chroni przed infekcjami,
  • Ma działanie antyoksydacyjne,
  • Ma działanie przeciwobrzękowe,
  • Zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych,
  • Odpowiada za stan tkanki łącznej,
  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych,
  • Ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie w przewodach żółciowych i naczyniach krwionośnych,
  • Wspomaga leczenie miażdżycy,
  • Działa przeciwgrzybiczno,
  • Działa antyalergicznie,
  • Działa przeciwstrząsowo,
  • Działa przeciwnowotworowo.

Niedobór witaminy P

Zbyt niski poziom tej witaminy, czy też grupy składników objawia się u pacjentów znaczącym wzrostem kruchości naczyń krwionośnych. A co za tym idzie mogą pojawić się takie objawy jak:

  • Osłabienie,
  • Występowanie krwawych wybroczyn,
  • Przekrwienie i krwawienia dziąseł,
  • Utrudnione gojenie się ran,
  • Zaburzenia wchłania witaminy C,
  • Spadek odporności organizmu,
  • Wzrost ryzyka wystąpienia groźnych dla zdrowia i życia chorób układu krwionośnego.

Zapotrzebowanie organizmu

Na grupę związków zwanych bioflawonoidami nie ustalono określonego dziennego zapotrzebowania. Przyjęto natomiast, że niezależnie od wieku i płci dzienne spożycie powinno wynosić około 20 mg.

Przedawkowanie

Ze względu na fakt iż bioflawonoidy są rozpuszczalne w wodzie człowiekowi nie grozi ich przedawkowanie. Nadmiar tych składników jest usuwany z organizmu razem z moczem.

Źródła w pożywieniu

Witamina P występuje w następujących składnikach pokarmowych:

  • Cytryny,
  • Grejpfruty,
  • Pomarańcze,
  • Morele,
  • Jeżyny,
  • Wiśnie,
  • Owoce głogu,
  • Berberys,
  • Aronia,
  • Dziurawiec,
  • Czarny bez,
  • Czerwone wino,
  • Czarna porzeczka,
  • Szczaw,
  • Papryka,
  • Kapary,
  • Gryka,
  • Mięta,
  • Fiołek trójbarwny.

Ciekawostki

Spożywanie większych dawek witaminy P poleca się kobietom w okresie menopauzy uskarżającym się na uderzenia gorąca.

Zwiększone spożywanie tych składników zaleca się również osobom, które cierpią na łatwe powstawanie siniaków nawet w wyniku niewielkich urazów oraz na krwawienia dziąseł.

Wspólnie z witaminą C zapobiega przeziębieniom, grypie i infekcjom.

Podtrzymuje poziom adrenaliny, która nas mobilizuje i stymuluje.